Word lid van de jeugdcommissie: ‘Het biedt je ook kansen’

10 juni 2022


Andere mensen leren kennen en kinderen steeds meer plezier zien krijgen in tennis. Bestuurslid Claudia van Rijn van T.V. Nieuwe Sloot legt graag uit waarom jij je zou moeten aanmelden voor de jeugdcommissie. Want dat is niet alleen gunstig voor de jeugd en de club, weet ze uit ervaring.  

Waarom zoekt T.V. Nieuwe Sloot zo hard naar vrijwilligers voor de jeugdcommissie?

,,Eigenlijk is de jeugd de basis van de vereniging; jeugdleden zijn de toekomst. Voorheen gingen kinderen een uurtje op tennisles en dat was het dan. Maar tegenwoordig is tennis - net als hockey of korfbal - een teamsport, waar leuke activiteiten en competitie bij horen.

Het is belangrijk dat je als jeugdlid ook buiten de les eens tegen de andere kinderen van je tennisgroepje kunt spelen en dat je een keer pannenkoeken gaat eten met je teamleden. Want daardoor krijg je uiteindelijk veel meer plezier in dat spelletje en binding met de club. Daar heb je een jeugdcommissie voor nodig en die is er nu niet.”

Wat houdt het precies in?

Een belangrijke taak van de jeugdcommissie is het sociale stuk: eens een toernooitje organiseren voor een zaterdag bijvoorbeeld. Daarnaast is er de competitie. Voor de jongste jeugd tot en met 10 jaar heb je als vereniging een ‘hostende’ rol, zoals dat heet; dan houd je een speeldag voor je eigen jeugd en die van andere clubs uit de regio. Het zou handig zijn als dat gedaan wordt door ouders die zelf een jong kind hebben. Maar we hebben ook een coördinator voor de competitie van de jeugd nodig. Dat is juist een rol op de achtergrond; jij bent dan niet degene die de ballonnen uitdeelt. Wat ik maar wil zeggen is: in het werk van de jeugdcommissie zit voor iedereen wel iets wat bij hem of haar past.

Gaat zo’n jeugdcommissie niet heel veel tijd kosten?

,,Ik denk dat het meevalt als je met een groepje bent, want dan kun je de taken verdelen. Hoeveel tijd het je kost, ligt ook erg aan wat je doet en hoe je het doet.Om van dat laatste een voorbeeld te geven: als je als gastvrouw optreedt op een speeldag, dan kun je van tevoren fruitspiezen maken, maar je kunt ook een bak met bananen neerzetten. Je hebt daar veel vrijheid in.  

Aan hoeveel uur per week moet je denken?

Dat is moeilijk te zeggen, want het kent zo zijn piekmomenten. Als je bijvoorbeeld de jeugdcompetitie coördineert, zijn dit intensieve weken. Want nu moeten de teams worden ingedeeld samen met de trainers en schrijf je ze vervolgens in voor de competitie. Maar daarna heb je weer wekenlang niks te doen.

Je hoeft het ook niet allemaal alleen uit te vinden; je kunt hulp inroepen. De activiteitencommissie van de senioren kan je bijvoorbeeld zo vertellen hoe je een indeling maakt voor een toernooitje. En de KNLTB biedt een webinar, draaiboeken en voorbeeldbrieven.”

Waarom zou iemand in de jeugdcommissie gaan; wat levert het hem of haar op?

,,Ik hoop dat vooral ouders of misschien grootouders zich aanmelden voor de jeugdcommissie. Ik denk dat het leuk is om te zien dat je kind een band krijgt met de vereniging en dat je kinderen plezier hebben in tennis. Dat lijkt me een heel bevredigend gevoel.Maar los daarvan biedt het je ook de kans om andere mensen te leren kennen. Waar ik nu werk, dat ken ik via tennis.”

Waar kan ik me aanmelden?

Mail je naam en telefoonnummer naar [email protected], dan bellen we je. 

Nieuwscategorieën