Informatieboekje jeugdleden

DIT BOEKJE WORDT BINNENKORT GEACTUALISEERD.

Voorwoord van de voorzitter van de jeugdcommissie

Wat leuk dat je lid bent van T.V. Nieuwe Sloot. Onze tennisvereniging heeft rond de 80 actieve jeugdleden. Om dat te stimuleren organiseert de jeugdcommissie het hele jaar toernooitjes en evenementen voor de jeugd. Zo hebben we een openingstoernooi om het buitenseizoen te openen, is er de Tenniskidscompetitie in het voorjaar en in het najaar, op de 1e zaterdag van de maand is er rackettrekken, het M&M-toernooi, Sint- en Pietentennis enz. Daarnaast kun je natuurlijk ook vrij spelen op de banen van de vereniging. Want hoe meer je tennist, hoe beter je wordt en hoe leuker je het gaat vinden. Sinds september 2019 is er op onze vereniging een jaarlidmaatschap. Dit betekent: je bent een jaar lang lid, je hebt les en je speelt competitie. Dus het is een alles-in-één-pakket. Ook de evenementen en activiteiten die door de jeugdcommissie worden georganiseerd maken hier deel van uit. En ook is er de optie om meerdere keren per week te trainen. Dit geeft genoeg mogelijkheden om deze leuke sport uit te oefenen, dus: tot op de baan!

Anique Oppelaar, voorzitter jeugdcommissie

Wat ga je allemaal vinden in dit boekje? 
1. Vrij spelen en afhangen 
2. Jaarprogramma 2020
3. Even voorstellen, wij zijn jullie jeugdcommissie... 
4. Wie geven er les bij TV Nieuwe Sloot... 
5. Jaarlidmaatschap
6. Ik ga op tennis, wat heb ik nodig? 
7. Competitie-indeling 
8. Hulp ouders op en naast de baan

1.        Vrijspelen en afhangen
Als je wilt vrijspelen op de buitenbanen van onze vereniging kun je met de KNLTB Club App een baan reserveren of kun je met je KNLTB-pasje een baan reserveren op het afhangbord. Dit bord hangt bij de uitgang van de brasserie aan de kant van de tennisbanen. In principe kunnen jeugdleden het hele jaar afhangen voor de buitenbanen, maar tijdens de competitieperiode, toernooien en evenementen kan het wel eens druk zijn. Meestal is er wel een baan vrij om te kunnen vrijspelen, maar het kan dan zijn dat je even moet wachten. Als je een baan reserveert voor 2 personen mag je een half uur spelen. Als je een baan reserveert voor 4 personen mag je 45 minuten spelen. Als het mogelijk is kun je in de beide gevallen doorspelen tot je er vanaf wordt gehaald door een reservering van een ander. Wel graag even de baan slepen voordat je de baan verlaat. Als je binnen een baan wilt reserveren kun je dat doen bij de receptie van het tenniscentrum.

Hoe werkt het afhangbord?
• Kies met een vinger AFHANGEN op het touch screen. 
• Kies EERSTE VRIJE BAAN of als je ziet dat er nog banen vrij liggen kies dan ALLE VRIJE  BANEN zodat je kunt afhangen op een vrije baan... 
• Haal de pasjes van de spelers door de kaartlezer (bij een singel na twee pasjes). 
• Kies daarna AFHANGEN
• Klaar! 

ALS JE WILT SPELEN MOET JE ALTIJD AFHANGEN OOK ALS HET RUSTIG IS!! 

2.        Jaarprogramma schooljaar 2020-2021
Ook dit jaar willen we jullie de kans geven om vaak op de tennisbanen van T.V. Nieuwe Sloot te kunnen tennissen, daarom hebben we de volgende activiteiten vastgelegd:

  • 02-09-2020 Infomiddag tenniskids: we geven uitleg over de competitie. We vertellen je hoe het in zn werk gaat en wanneer de speeldagen zijn.
  • Elke 1e zaterdag van de maand Rackettrekken: je hoeft je niet op te geven, kom gewoon naar de vereniging en speel lekker mee.
  • 10-10-2020 M&M-toernooi: oftewel het Mini en Maxi toernooi. Al 2 jaar een enorm groot succes met meer dan 70 deelnemers! Jeugdleden mogen een volwassene uitnodigen en seniorleden mogen een kind uitnodigen om mee te doen. Het maakt niet uit of de introducee lid is, het gaat om de lol op de baan.
  • Najaar 2020 en voorjaar 2021 Tenniskids competitie: De leukste manier om op een speelse manier wedstrijdjes te spelen en een kijkje op andere verenigingen te nemen. De data kun je in de kalender vinden.
  • Laatste weekend van maart 2021 Openingstoernooi: een gezellig toernooitje voor alle jeugdleden van TV Nieuwe Sloot om het buitenseizoen te openen. 
  • Juni 2012 Clubkampioenschappen: iedereen mag meedoen. Of je nu net pas op les zit of al jaren lid bent. Je wordt ingedeeld op je eigen niveau en mag wedstrijdjes spelen. Alle deelnemers krijgen sowieso een medaille voor het meedoen. De exacte datum volgt later.

Naast deze evenementen kunnen er door het jaar heen nog meer activiteiten voor de jeugd worden georganiseerd, hiervan worden jullie op de hoogte gebracht door de Jeugdcommissie. Hebben jullie leuke ideeën of aanvullingen, laat het ons weten.

3.        Even voorstellen, wij zijn jullie jeugdcommissie…
Wij hebben een leuke, gezellige club met vrijwilligers die zich inzetten voor de jeugdleden van T.V. Nieuwe Sloot.

Anique Oppelaar  Caroline Derkzen van Angeren  Caroline Hollamby  Milou ten Bokum

Mocht je ons iets willen laten weten of heb je een vraag mag je ons altijd even aanspreken als je ons ziet op de vereniging. Via de kleur appgroepen kun je ons natuurlijk ook bereiken en je kan ook mailen naar [email protected]

4.        Wie geven er les bij T.V. Nieuwe Sloot? 
De lessen worden verzorgd door tennisschool Baseline Tennis. De hoofdtrainer is Yorick de Lange. Daarnaast geven Michael Haverkamp, Raoul Turuarima en Robin van Gelderen ook vanuit Baseline Tennis les op onze vereniging.
Inschrijven voor de lessen gebeurt via het online platform “I 'm tennis”. De lessen worden voor het begin van het schooljaar ingepland. Dus in de zomervakantie. De planning geldt voor het hele schooljaar. Als er jeugdleden tussentijds door kunnen groeien naar een volgend niveau, wordt hij/zij, indien er ruimte is, naar een volgend groepje geplaatst. In de winterperiode wordt er in de hallen van Tenniscentrum Nieuwe Sloot les gegeven en in de zomerperiode op de buitenbanen van Tennisvereniging Nieuwe Sloot. In geval van slecht weer, worden de tennislessen indien mogelijk naar binnen verplaatst. Dit wordt gecommuniceerd door de trainer van de lesgroep.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de lessen, kun je bij de trainer van je les terecht. Of je kan mailen naar [email protected] of bellen/appen met Yorick: 06-52 54 70 33

Tennis is een technische sport. Zonder vaardigheid om een bal goed te slaan kan de lol er snel af gaan. Die vaardigheid wordt primair ontwikkeld door training en daarom neemt training een belangrijke plaats in. De tennisvereniging heeft een meerjarig contract met tennisschool Baseline Tennis, die in samenspraak met de club een passend en gevarieerd trainingsprogramma aanbiedt, op alle speelniveaus, zowel in de zomer als in de winter. 

T.V. Nieuwe Sloot investeert graag in de jeugd en onze toekomst, daarom betaalt T.V. Nieuwe Sloot een deel van het jaarlidmaatschap om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de jeugd. Ook tennisschool Baseline en Tenniscentrum Nieuwe Sloot hebben zich ingezet om dit jaarabonnement mogelijk te maken. Zonder hun was het niet mogelijk om tegen gereduceerde prijs een jaar rond lid te zijn en les te hebben op binnen- en buitenbanen.

De trainingen hebben als voornaamste doel het plezier in de tennissport te verhogen en de technische vaardigheden te vergroten. Daarnaast komen ook tactische, mentale, sociale en conditionele vaardigheden aan bod. Tennis is een totaal sport, niet te verwarren met een seizoens sport. Zeker in combinatie met de fysieke training is dit een zeer complete sport die elke persoon uitdaagt. De trainingen zijn gericht op een leuke manier wedstrijden te kunnen spelen.

In de woorden van Yorick: “Je zit niet op tennisles, maar op tennis waarvoor je traint”.

5.         Jaarlidmaatschap
Sinds september 2019 hebben we bij Tennisvereniging Nieuwe Sloot een alles-in-1 jaarlidmaatschap. Dat betekent dat je 1 pakket hebt met daarin je lidmaatschap van de vereniging, lessen, competitie en evenementen voor de jeugd. Je mag het hele jaar door gebruik maken van de buitenbanen en als het regent kun je in de zomer gratis binnen in de hal spelen. In de winter krijg je 50% korting op de huur van een binnenbaan.

Er zijn 3 verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen:
- Brons: dit pakket bestaat uit: lidmaatschap, 1 x per week 1 uur tennisles, competitie en evenementen. 
- Zilver: dit pakket bestaat uit: lidmaatschap, 2 x per week 1 uur tennisles, competitie en evenementen.
- Goud: dit pakket bestaat uit: lidmaatschap, 2 x per week 1 uur tennisles met beide keren 0,5 uur fysieke training, competitie en evenementen.

Het woord jaarlidmaatschap zegt het eigenlijk al: je bent een jaar lang lid in plaats van 1 april t/m 31 oktober. Dit betekent dat je tussentijds niet op kunt zeggen. Het jaar start in september en je kunt ook pas weer opzeggen per september. Dit heeft te maken met verschillende zaken.
Als eerste de lesindeling. Omdat de groepen worden ingedeeld voor een heel jaar is het niet wenselijk om tussendoor opzeggingen te hebben. De prijzen van de pakketten zijn gebaseerd op een heel jaar. De winterperiode (binnen in de hallen) is een stuk duurder dan de zomermaanden. Maar je betaalt 12 maanden hetzelfde bedrag.
Daarnaast is het ook vervelend voor je competitieteam. Je bent met je groepje ingedeeld voor de competitie in het najaar en in het voorjaar. Als jij tussentijds zou stoppen, komt je team een speler tekort.
En als laatste is het voor de facturering ook niet handig. De prijzen van het jaarpakket zijn gebaseerd op een jaar lang lidmaatschap en een jaar lang les. Hier hangt natuurlijk ook een kostenplaatje aan. De trainers en de baanhuur (binnen) moeten natuurlijk ook worden betaald. 
Uiteraard zijn er bijzondere gevallen, waarbij er wel tussentijds opgezegd kan worden. In geval van langdurige ziekte of langdurige blessure kan er in overleg met de jeugdcommissie (en bestuur) een uitzondering gemaakt worden.

6.        Ik ga op tennis, wat heb ik nodig?
Als je dit jaar voor het eerst op tennis gaat, dan willen we je feliciteren met je keuze, want tennis is hartstikke gaaf!!☺
Maar wat komt er allemaal bij kijken als je op tennis gaat? Hieronder vind je informatie waar je wellicht iets mee kunt. 
Ballen/ Rackets/ Kleding/ Tennisles/ KNLTB pas/ Gedrag/ Kosten 

Ballen:
 Er zijn tennisballen in vele soorten en kleuren. Hoe jonger je bent, des te zachter de bal, waardoor de bal een lagere snelheid en stuit heeft. Dit maakt dat je de techniek sneller kunt leren en eerder in staat bent heen en weer te slaan. Er zijn 3 stages of kleuren ballen voor de jeugd: De Rode bal (stage 3) is voor jeugd van 5-9 jaar. De Oranje bal (stage 2) voor jeugd van 7-11 jaar en de Groene bal (stage 1) voor jeugd van 9-14 jaar. Ben je ouder dan 14, dan ga je in principe met ‘gewone’ gele ballen spelen. Met een Rode bal wordt op een kwart baan gespeeld. Met de Oranje bal op een driekwart baan en met Groen op een hele baan. Sinds 2 jaar bestaan er ook Blauwe ballen voor ultra mini’s van 4 en 5 jaar oud.
Op T.V. Nieuwe Sloot hebben we nog geen lesgroep in deze categorie, maar staan we er wel voor open om deze lessen aan te gaan bieden bij genoeg aanmeldingen.. 

Rackets: In tennisrackets zijn er vele keuzes in de winkels wat het niet makkelijk maakt. Gelukkig is er hierbij ook een handige richtlijn waarmee je een keuze kunt maken. Eén van de belangrijkste dingen om op te letten bij de keuze van een kinder tennisracket, is de lengte. Het handige is dat die lengte in direct verband staat met de lichaamslengte. 

4 handige stappen om tot de juiste keuze te komen: 
1 - Kies in de winkel een junior racket 
2 - Pak het racket bij de greep, ga rechtop staan en laat het racket langs je benen naar beneden hangen. 
3 - Beweeg het racket nu rustig langs het lichaam heen en weer 
4 - Het racket heeft de juiste lengte als het racket tot over je enkel komt, maar de grond niet raakt. 
Uiteraard kan het personeel in de winkel ook professioneel advies geven.Op aanvraag kan je bij de trainer vragen wat een geschikt racket voor jou kan zijn. Wellicht kan de trainer zelfs  een racket regelen om uit te proberen.

Je kunt ook gebruik maken van onderstaand schema: (het merk racket is overigens niet van belang) 

Kleding: Op de tennisbaan dragen we tenniskleding. Het is tegenwoordig niet meer zo simpel als vroeger. Toen was alles voornamelijk wit, met de heren in korte broek, de vrouwen in een rokje en beiden een T-shirt met korte mouwen en daaronder witte tennisschoenen. Tegenwoordig heb je alle kleuren van de regenboog, leggings, strakke jurkjes of topjes, verzin het maar.
Er zijn dus niet heel erg strikte regels meer op de meeste tennisbanen, maar het kopen van kleding dat in het tenniskleding rek hangt is wel zo handig en gewenst. Deze kleding heeft bijvoorbeeld zakken, waar je de tennisballen in kunt doen of een rits in de pijp van een lange broek, zodat je snel en gemakkelijk de broek over je schoenen heen aan of uit kunt trekken.

Voor de competitie spelende jeugd biedt de tennisvereniging competitiekleding aan die (gedeeltelijk) worden gesponsord door de sponsorcommissie. Schoenen moeten wel speciale tennisschoenen zijn, omdat je anders de gravelbanen kapot loopt of sneller uitglijdt. Koop dus echte tennisschoenen. In de hal kun je nog kiezen voor een speciale indoorschoen, waarmee je het beste kunt bewegen. 

Tennisles: Zoals bij het kopje tennisles aangegeven staat is tennis een technische sport. Zonder vaardigheid om een bal goed te slaan kan de lol er snel af gaan. Die vaardigheid wordt primair ontwikkeld door training en daarom neemt training een belangrijke plaats in bij elke tennisvereniging. Tijdens de tennislessen ga je vooral de techniek leren en van een goede techniek heb je een heel leven plezier, want je kunt je hele leven blijven tennissen. Daarnaast komen er ook tactische lessen waarbij je spelsituaties leert in te schatten.
Je leert naast je eigen sterke punten ook het herkennen en gebruik te maken van de zwaktes van je tegenstanders. Tennis is ook een sport waarbij je moet leren omgaan met emoties en daarom komen er ook mentale speloefeningen aan bod tijdens de tennislessen. Sociale vaardigheden worden geprikkeld en dan heb je nog de conditionele vaardigheden waar tijdens de lessen aan gewerkt wordt, want tennis kan best vermoeiend zijn☺ Als laatste en niet de minste is Plezier een belangrijk onderdeel van de lessen, want tennis is gewoon leuk☺ 

Op T.V. Nieuwe Sloot hechten we veel waarde aan tennislessen voor de jeugd en daarom bieden we tijdens het zomer en winterseizoen aantrekkelijke lespakketten aan met mooie kortingen. 

KNLTB pas: Je bent nu lid van T.V. Nieuwe Sloot en onze vereniging is aangesloten bij de nationale tennisbond KNLTB. De KNLTB is met 600.000 leden al jaren in de top 3 van sportbonden. Omdat je bij ons lid bent krijg je een KNLTB-pasje waarmee je competities en toernooien kunt spelen. Zonder pasje kun je dus nooit ergens een wedstrijdje spelen en weet je ook nooit hoe goed je nu eigenlijk al bent☺ Daarnaast leer je dan niet om in een team of met een partner te spelen, om te gaan met winst of verlies partijen en mis je de gezelligheid van de jeugdtoernooien. Nooit wedstrijdjes spelen is natuurlijk iets voor je opa en oma, maar niet voor jou....! 

Gedrag: Er zijn een aantal gedragsregels in het tennis, die we als JC ook heel belangrijk vinden. De regels hebben betrekking op de tennisspelers, maar ook op de toeschouwers langs de kant☺ 

Dit hoort wel: 
• geef je tegenstander(s) een hand voor aanvang van de wedstrijd! 
• speel in! 
• zorg dat de ballen op de speelhelft van de serveerder zijn, geef ze netjes aan! 
• sleep de baan na afloop indien nodig! 
• geef je tegenstander na afloop een hand en feliciteer of bedank voor het spelen! 
• de winnaar biedt iets te drinken aan! 
• speel het punt opnieuw bij discussie! 
• tel hardop! 
• wees aardig en sportief naar de tegenstander maar ook je partner! 
• heb veel plezier! 
Dit hoort niet: 
• gooien met je racket! 
• ballen weg slaan! 
•vloeken en schelden! 
• ruzie maken met je tegenstander of partner! 
• telefoneren tijdens de wedstrijd! 
• onsportief gedrag! 
• vals spelen! 
• afval op de baan achter laten! 

Toeschouwers bemoeien zich niet met de wedstrijd, moedigen gematigd aan, ook de tegenstander bij een mooie bal en stimuleren sportief gedrag. Mochten de kinderen er samen niet uitkomen, dan graag de jeugdcommissie of wedstrijdleiding erbij vragen. Zij lossen dit dan samen met de kinderen op een sportieve manier op.

Kosten: Bij tennis krijg je les van professionele trainers en dat is anders dan bijvoorbeeld bij voetbal of hockey, waar het vaak vrijwilligers zijn. Tennis is dus qua kosten lastig te vergelijken met die sporten. Bij T.V. Nieuwe Sloot betaal je net als bij andere sportverenigingen een lidmaatschap. Alleen zitten er bij ons wat meer zaken in verwerkt. Zie voor meer informatie het kopje met jaarlidmaatschap. 

De kosten voor pakket brons zijn € 41,- per maand.
De kosten voor pakket zilver zijn € 64,- per maand.
De kosten voor pakket goud zijn € 76,50 per maand.

7.         Competitie-indeling
Competitie hoort erbij als je tennisles hebt. Het is net als met hockey of voetbal: door de weeks heb je les en in het weekend een wedstrijd. Alleen is dit bij tennis, in tegenstelling tot veel andere sporten, niet het hele jaar door, maar 7 weken in het voorjaar en 7 weken in het najaar.
Om de kinderen in te schrijven voor de (Tenniskids) competitie, wordt er uitvoerig overlegd met de trainers en Jeugdcommissie. De trainer ziet de kinderen tenminste 1 x per week en kan inschatten op welk niveau de kinderen kunnen spelen. Ter voorbereiding op de competitie, wordt er ook op dat niveau getraind tijdens de lessen. Samen met de Jeugdcommissie worden de kinderen ingedeeld in een groepje van hetzelfde niveau. Waar mogelijk, wordt er rekening gehouden met het groepje waarin ook wordt gelest.
Vervolgens worden de kinderen ingeschreven bij de KNLTB, zodat deze teams samen met teams van andere verenigingen worden ingedeeld.

Deze indeling wordt door de jeugdcommissie bekend gemaakt en aan de hand van de indeling worden er appgroepen per team aangemaakt. Dit is handig voor de Jeugdcommissie om berichten en info te delen die alleen voor dat team relevant is. Daarnaast kun je in die groep ook afspreken wie er rijdt naar een vereniging in de buurt, of kun je afspreken om een keer vrij te spelen, enz.

Voor de kinderen die in Rood en Oranje spelen en hun tegenstanders wordt er door de jeugdcommissie gezorgd voor limonade en fruit. Vanaf de groene competitie kunnen de kinderen zelf iets te drinken en wat lekkers van thuis meenemen of eventueel (op eigen kosten) kopen bij de brasserie.

8.         Hulp ouders op en naast de baan
Tijdens de activiteiten die door de jeugdcommissie worden georganiseerd komen we wel eens handen tekort. Het zou fijn zijn als er ouders af en toe willen helpen met bijvoorbeeld het begeleiden van een competitiedag, vb puntentelling bij rood of inschenken en uitdelen van limonade of fruit aan de Rode en Oranje competitie kinderen. Of je kan je bijvoorbeeld als teamcaptain opgeven van een competitieteam.
En zo zijn er nog een aantal zaken waar we graag hulp bij krijgen.Mocht je het leuk vinden om nog actiever te zijn binnen de vereniging, kun je je ook aanmelden als lid van de Jeugdcommissie.

We zijn nu met 4 dames die tennissende kinderen hebben bij T.V. Nieuwe Sloot in Groen en Geel. Het zou helemaal mooi zijn om aanvulling te krijgen van ouders met tennissende kinderen in Rood en Oranje.

                                      Alle hulp is welkom!